• RSS
 • Facebook
 • Twitter

Min vän Micke Olsson är en fantastisk företagare som har både hjärna och hjärta på rätt plats. Han driver företaget Skoljobb.se  som idag är Sveriges största kanal för rekrytering av personal inom skolan. Micke känner väl till mitt brinnande engagemang för barn och skola, likväl som min önskan att bidra till ett mer välmående, kärleksfullt och medmänskligt samhälle, inte minst genom min senaste bok ”Att lära med Hjärtat – När kunskap och värde blir ett”.  

Här om dagen tog vi en kopp kaffe tillsammans – Micke och jag – och vi kom in på att prata om hur man som företag på bästa sätt når ut. Mitt omedelbara svar på den frågan var att Människor vill få känna att de bidrar. Människor älskar att  få känna att de bidrar!”.

Efter vår fika beslutade vi att dra igång en kampanj för att skapa en mer aktiv Facebook-sida för Skoljobb.se och samtidigt göra någonting gott för världen. En win-win! Fantastiskt! Förmånen skulle gå till Stiftelsen ”Min Stora Dag” – som arbetar för att förverkliga svårt sjuka barns drömmar. Vi beslutade att Skoljobb under en månads tid skulle betala 5 kronor per ”gilla-klick” på Facebook-sidan till ”Min Stora Dag”. Alltså en win-win-win! Ännu mer fantastiskt! Skoljobb skulle nå ut med sitt arbete, barnen skulle få sina drömmar förverkligade och människor skulle få känna att de bidrog till någonting gott! Och inte nog med detta. Vi skulle bespara naturen. Inga träd skulle behöva sätta livet till för att bli till affischer, tidningsannonser, dekaler eller direktreklam. Inga avgaser skulle behöva förpesta miljön för att frakta vare sig virke eller papper. En win-win-win-win! Genialiskt!

Kampanjen pågår i skrivande stund (tom den 9 februari 2012!) och den har emottagits med glädje, eufori, engagemang och….skepticism (?!). Det sista gör mig smått förvirrad och förvånad och kanske är det jag som är naiv? För det första så undrar jag vad människor tror ska hända om de trycker på ”gilla-knappen”. Tror de att de ska drabbas av håravfall, att de accepterar att genomgå en könsoperation utan bedövning, att sjöarna ska försuras, att glaciär-isarna ska krocka med Sveriges södra kust, att myggsäsongen ska bli extra svår i år eller att fåglarna ska börja föda levande ungar?

För det andra undrar jag över hur vårt grundläggande förhållningssätt till goda handlingar egentligen ser ut? Har mänskligheten missbrukat sina goda intentioner i så hög utsträckning att det gått inflation i godheten? Har vi besudlat vår egen tillit? Har vi förgripit oss på vår egen välvilja? Har vi prostituerat våra själar så pass länge – genom att använda våra goda handlingar för att släta över våra egna tillkortakommanden och döva våra dåliga  samveten – att vi inte längre vågar tro på att någon ur en äkta vilja kan bidra till någonting positivt i världen? Är det endast okej att ge om vi inte har någonting att vinna? Känns det jobbigt att bidra till andras framgång även om vi inte själva har något att förlora? Måste någonting vara antingen altruistiskt eller egoistiskt? Eller skulle det kunna vara både och eller ingetdera? Skulle vi i större utsträckning kunna skapa win-win-win-win situationer för allt och alla eller ska vi kort och gott stanna vid konstaterandet att  det  är totalförbjudet att ha någonting att tjäna på att göra gott?

För egen del hoppas och önskar jag att den här formen av marknadsföring är just den nya tidens marknadsföring. Där företagare bygger sitt namn på att bidra till positiva känslor, upplevelser och förutsättningar för både natur, människor och djur. Där företagandet bygger och stärker, bidrar och värnar, inte bara om företaget i sig utan om hela sin omvärld.


Stöd kampanjen!


För dig som vill och vågar utmana din skepticism! Gilla Skoljobb.se :s FB-sida och bidra med 5 kronor till Min Stora Dag!
För dig som är ännu lite modigare och vill bidra ännu mer, dela kampanjen vidare!


För barnen, för människorna, för samhället, för djuren, naturen och framtiden! Och för ett hållbart skapande…

Sanna Nova Emilia

 

 

Kategorier: Okategoriserade

2 Responses so far.

 1. Josefi Dahlberg skriver:

  Finast bästa!

  Ert möte, de ni kom fram till, hur ni förvaltade era tankar till att skapa en WIN-WIN situation kampanj. För företagen, barnen och vår framtid är helt fantastisk.

  Varm lyckönskningar med detta viktiga.

  Stor kram
  Josefi

 2. Elisabeth skriver:

  Jag tror mycket på detta sättet att jobba. Människor mår bra av att ge och jag tror detta är ett bra sätt att arbeta på om vi vill skapa en mer medmänsklig värld.
  Ni är förebilder med ert initativ.


Populära artiklar

IMG_5925

Vem frågar om barne

När min son började i skolan så blev känslan så ...

mom hugging kids

Barn är människor

Vi behöver förstå oss själva för att förstå våra barn. ...

Bestulen och berikad

    Tack Elisabeth Jönsson på Punctum Saliens, för att jag får ...

1 Jonna Sörensson

Framtidens företaga

Min vän Micke Olsson är en fantastisk företagare som har ...

IMG_6032

Barnens vädjan...

Idag ställde Rektorsakademiens Framtidskompetenser frågan: Går det att förändra en ...

Samarbetspartners